Wedstrijdreglement

Wedstrijdreglement de Muziekwedstrijd 2022

 • Je kunt meedoen aan De Muziekwedstrijd als je op 12 september 2022 minimaal 4 jaar oud bent en op 28 oktober 2022 maximaal 12 jaar oud bent en in Nederland of Vlaanderen woont.
 • Er zijn twee leeftijdscategorieën. Bij alle filmpjes wordt bij de jurering rekening gehouden met de leeftijd van de deelnemers.
  Categorie 1: 4 tot en met 8 jaar
  Categorie 2: 9 tot en met 12 jaar
 • Binnen deze twee categorieën is het mogelijk om met een klein ensemble (d.w.z. duo, trio, kwartet of kwintet) dus maximaal 5 kinderen, mee te doen. Voor de duo’s en trio’s geldt dat alle kinderen binnen dezelfde leeftijdscategorie behoren te vallen. Bij kwartetten of kwintetten behoren minstens 3 kinderen in dezelfde leeftijdscategorie te vallen.
 • Categorie 3 is de groepschallenge. Je bent een groep vanaf 6 kinderen. De groepschallenge kent geen onderscheid in leeftijden (zoals categorie 1 en 2). Een groep mag bestaan uit kinderen van verschillende leeftijden, zolang iedereen tussen de 4 en 12 jaar oud is.

Voor alle categorieën geldt: 

 • Je mag door iedereen worden begeleid. De begeleider wordt niet door de jury beoordeeld en kan dus ook geen prijzen winnen.
 • Je mag meerdere filmpjes (inzendingen) insturen per deelnemer, met een maximaal aantal van 3 inzendingen per persoon. Let op: doe je mee aan de groepschallenge, maar wil je ook solo, als duo of met een klein ensemble meedoen, dan is dat mogelijk, en geldt dit als een 2e deelname.
 • Je hele filmpje mag maximaal 4 minuten duren! Korter mag, langer niet. Eventuele aankondigingen of applaus worden meegerekend in deze 4 minuten.
 • De inschrijving van De Muziekwedstrijd 2022 is geopend van 12 september tot en met 28 oktober 2022.  Je kunt een filmpje insturen via de gratis app of de website. Nadat je een filmpje hebt ingestuurd ontvang je een bevestigingsmail. Je inschrijving is compleet als je de bevestiging in de mail hebt aangeklikt en alle gegevens hebt ingevuld.
 • Alle inzendingen zijn te zien op de website en de app van De Muziekwedstrijd en/of het Prinses Christina Concours. Alle inzendingen worden vijf jaar bewaard. Bij aanmelding geven deelnemers en hun ouders toestemming voor gebruik van de filmpjes in de app, op de website en op social media van De Muziekwedstrijd en het Prinses Christina Concours.
 • De persoonsgegevens die jij en/of je ouder(s) of verzorger(s) opgeven en de gegevens die bij De Muziekwedstrijd worden verzameld, worden door ons uitsluitend gebruikt voor promotie van De Muziekwedstrijd en onze overige activiteiten. Tenzij je toestemming hebt gegeven om bijv. de nieuwsbrief te ontvangen. De gegevens worden niet aan anderen verstrekt. Door middel van aanmelding geven jij en je ouder(s) of verzorger(s) toestemming voor het bewaren en gebruik van deze gegevens. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
 • Een selectiejury van zorgvuldig uitgekozen professionele muzikanten bekijkt alle filmpjes en maakt een lijst van de beste inzendingen. Een tweede jury, de hoofdjury, van professionele muzikanten kiest daarna de prijswinnaars uit. Prijswinnaars krijgen in november 2022 persoonlijk bericht.
 • De winnaars worden bekend gemaakt op de website en social media van De Muziekwedstrijd. We sluiten De Muziekwedstrijd feestelijk af met een Muziekdag. Mocht het coronavirus roet in het eten gooien wordt er een online afsluiting georganiseerd. Houdt de website in de gaten voor meer nieuws.
 • Over de jury-uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Als een groepsinzending wint, verzilver je met je hele groep de prijs. Het is niet mogelijk om apart van de groep de prijs te verzilveren.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar tegen contant geld.
 • Bij De Muziekwedstrijd bepaal jij mee wie een prijs wint. Per categorie is er een publieksprijs te winnen. De inzending met de meeste stemmen wint de publieksprijs! Om te stemmen ga je naar jouw favoriete filmpje in de app en klik je op de stem- button. Je krijgt een mail ter controle. Als je op de link in de mail hebt geklikt heb je gestemd op het filmpje. De stemperiode wordt via onze website en social media aangekondigd.
 • De Muziekwedstrijd behoudt zich het recht voor om gebruikers te blokkeren van het stemmen wanneer we onrechtmatige pogingen tot stemmen constateren.
 • Het Prinses Christina Concours behoudt zich het recht om deelnemers (d.w.z. alle deelnemers in alle categorieën, ook binnen een groep) van deelname uit te sluiten mochten de gestelde leeftijdsgrenzen om deel te mogen nemen overschreden worden. Ook kinderen die niet woonachtig zijn in Nederland of Vlaanderen kunnen door de organisatie worden uitgesloten van deelname.

Prijzenbeleid De Muziekwedstrijd 2022  

In 2022 vindt er een verandering plaats van de prijzen die vergeven worden aan de winnaars van De Muziekwedstrijd. Waar er voorheen een 1e, 2e en 3e prijs uitgereikt werd, zullen er nu een aantal prijzen uitgereikt worden die verschillende aspecten van het muziek maken belichten. De redenen hiervoor zijn: 

 1. Aanzetten tot een inclusievere wedstrijd met meerdere onderdelen waarop kinderen beoordeeld worden en dus kunnen uitblinken.
 2. Minder inzetten op de rangorde, maar juist een prijzenbeleid voeren dat gelijk is aan de kernwaarden van De Muziekwedstrijd.  

Er zijn 3 categorieën waarin de verschillende prijzen te winnen zijn.  

 • 4 t/m 8 jaar 
 • 9 t/m 12 jaar  
 • Groupschallenge  

De prijzen worden gekoppeld aan de beoordelingscriteria voor De Muziekwedstrijd 2022. Met andere woorden; deze beoordelingscriteria worden gevat in een zestal prijzen met verschillende namen die verschillende aspecten van het muziek maken vertegenwoordigen. Alle prijzen worden uitgereikt in beide leeftijdscategorieën. Per prijs is er één winnaar. Per categorie zijn er zes prijswinnaars. De (algemene) Muziekwedstrijdprijs is de prijs voor de inzending die volgens de jury de meeste aspecten beheerst en daarom de winnaar is van De Muziekwedstrijd. Deze prijs wordt in beide leeftijdscategorieën en in de groepschallenge uitgereikt. De groupschallenge kent 3 aparte prijzen. Onderstaande prijzen gelden niet voor de groepschallenge.  

Prijzen categorie 1 en 2:  

1. Presentatieprijs  

Voor de beste performance van dit jaar  

2. Fantasieprijs  

Voor de meest fantasierijke, verassende inzending van dit jaar (verhalend/originaliteit)  

3. Samenspelprijs  

Voor het beste duo, trio of kleine ensemble van dit jaar  

4. Beginnende muzikantprijs  

Voor het jonge talent dat nog maar kort les heeft (d.w.z. 2 jaar minder) 

5. Makersprijs  

Voor de meest originele, eigen creatie  

6. Muzikaliteitsprijs  

Voor de beste muzikale beheersing van een instrument of zang dit jaar  

7. De Muziekwedstrijd Prijs = de overall prijs  

Voor de inzending en de groep die over het geheel genomen een aantal van de categorieën beheerst en daarmee de winnaar is van De Muziekwedstrijd. 

Prijzen categorie 3 (groupschallenge):  

 1. Samenwerkprijs  
 2. Muzikaliteitsprijs
 3. Originaliteitsprijs 
 4. De Muziekwedstrijdprijs 

Daarnaast worden er Aanmoedigingsprijzen vergeven. De inzendingen die een aanmoedigingsprijs winnen zijn nét buiten de reguliere prijzen gevallen, maar vielen wel op bij de jury. Om deze kinderen in het zonnetje te zetten krijgen zij een aanmoedigingsprijs.  

Jury 

De jury wordt zorgvuldig uitgezocht en zal voor zowel de selectiejury als de hoofdjury bestaan uit een mix van muzikale professionals uit verschillende genres die de verschillende muzikale aspecten kunnen beoordelen die in de namen van de prijzen terug te zien zijn. Daarnaast worden er oud-prijswinnaars van de Prinses Christina concoursen ingezet als voorselectiejurylid.