Louis stuurde een eigen compositie in!

16 jan 2020

Sommige kinderen schrijven zelf liedjes. Bijvoorbeeld Louis (nu 8 jaar, viool) die vorig jaar dit filmpje instuurde voor De Muziekwedstrijd. Hieronder vertelt hij meer over hoe hij liedjes componeert, zijn lievelingsmuziek en natuurlijk over zijn instrument, de viool!

Hoe lang speel je al viool? Ongeveer 3 en een half jaar. Vroeger toen ik vier was wou ik heel graag viool spelen maar dat mocht toen nog niet van mijn vader en moeder. Ik had een plastic gitaartje en een houten stok en dan deed ik alsof ik viool speelde. Toen ik bijna vijf was mocht ik er eindelijk op! Na een tijdje wilde ik heel graag altviool spelen, dat kwam omdat mijn juf ook altvioliste is. Nu speel ik sinds een jaar altviool. Ik speel ook nog wel viool maar meer altviool.

Waarom heb je gekozen voor dit instrument? Ik kwam toen ik klein was vaak bij een vriendinnetje thuis. Zij heeft een hele muzikale familie, de moeder is violist en de vader is cellist, en de kinderen spelen harp, trompet en viool. Als ik daar ging spelen vond ik de viool heel erg mooi en wilde ik dat ook heel graag.

Wat voor soort stukken speel je het liefst? Klassieke muziek, bijvoorbeeld van Bach, Beethoven en Boccherini. Ik vind het ook heel leuk om te improviseren. Ik kan ook wel noten lezen maar ik leer mijn stukken vooral door eerst heel vaak te luisteren en dan na te spelen. Dat heet de Suzuki methode.

Je stuurde een stuk in dat je zelf hebt geschreven. Schrijf je vaker zelf liedjes en hoe pak je dat aan? Ja! Ik improviseer vaak en soms maak ik er dan ook een stuk van. Hoe pak ik dat aan? Ik ga eerst met mama’s telefoon opnemen wat ik speel. Dan ga ik het luisteren en dan kies ik het mooiste stukje uit. En dan verzin ik er een begin en een eind aan. Dan speel ik het voor voor mijn juf en die zet het om in noten op de computer. Dan geeft ze de noten aan de pianist en die verzint er dan een pianobegeleiding bij.

Wat is jouw lievelingsmuziek? Wat ik hele mooie stukken vind: Humoresque van Dvorak. En een sonate van Mozart (dat is k.301 Allegro con Spirito). En de cellosuites van Bach.

Waarom heb je vorig jaar meegedaan aan De Muziekwedstrijd? Ik hoorde ervan van mijn juf, en het leek me wel leuk om een filmpje in te sturen. En ik hoop natuurlijk dat ik een keer win want dan mag je in Tivoli optreden!!! 😜

Zou je andere kinderen ook aanraden om mee te doen? Ja hoor, het is gewoon heel leuk om aan grote mensen die ook viool spelen je stuk te laten horen en van ze te horen wat ze ervan vinden. Dat schrijven ze op je diploma.

Wil je verder nog iets vertellen? Wat ik ook heel leuk vind is om samen met iemand te spelen. Bijvoorbeeld een duet met mijn juf of dat ik samen speel met mijn zus die piano speelt. En ik speel sinds kort in een ensemble, dat heet het Ikuzus Ensemble!