Anna Marieke Zijlstra

Naam: Anna Marieke Zijlstra
Leeftijd:
28 jaar
Lievelingsinstrument:
althobo (en altstem)
Mijn hobby’s:
Op huizen en dieren passen, zwemmen, volleyballen, zingen, tekenen en schilderen.
Favoriete concertzaal:
Buiten! En de Grote Zaal van het Concertgebouw, waar ik sinds mijn twaalfde graag speel.
Het concert/optreden waar ik met het meeste plezier op terugkijk:
Zowel de optredens als (alt)hoboïste met het Ricciotti Ensemble tijdens onze tournee in Brazilië – in het vliegtuig, in de zee, in de gevangenis en overal buiten – als met het Metropole Orkest, bijvoorbeeld de Avond van de Filmmuziek in een uitverkocht Ziggo Dome waar ik ook de grote althobosolo in Schindler’s List mocht spelen, blijven mij altijd bij en brengen dierbare herinneringen boven.
Mijn grootste (podium)blunder ooit: Tijdens de finale van het Tristan Keuris Kamermuziek Concours kwam ik het podium op met mijn waterfles per ongeluk open. De dop zat er niet op, dus op het moment dat ik boog, gooide ik de gehele inhoud van de fles over het applaudisserende publiek heen. Het publiek lag in een deuk en de spanning was weg, dus ik heb heerlijk hobo gespeeld toen!
Favoriete stuk van dit moment: Op dit moment is het flink zomers weer en zit ik middenin een productie in de open lucht met Holland Opera en het Nederlands Blazers Ensemble, Kersentuin, waarin ik de hele opera uit mijn hoofd op hobo speel met choreografie en al – naast een vrolijk voorprogramma. Die muziek zit nu continu in mijn hoofd, dus is momenteel favoriet.
Ik krijg de slappe lach van: Ik heb vaak en graag de grootste lol met collega musici en docenten, een leuke wereld om in te werken. Het mooist vind ik onderonsjes en oogcontact met mensen die op hetzelfde moment ergens de humor van inzien en met wie je dan een lach of veelbetekenende blik deelt, die regelmatig uitmondt in een slappe lach. Dat kan overal zijn, van in de trein tot tijdens een les, repetitie of zelfs een concert haha. Genieten!
Geheime tip voor deelnemers: kies vooraf een focus, dat kan intern zijn zoals je klank, muzikale voorstelling of een verhaal maar ook een punt in de zaal, een persoon of de partij van je medespeler. Zorg dat je op een prettige plek bent (ingebeeld) die je zowel fysiek als mentaal tot rust brengt. Blijf bij jezelf, bij je adem en bij hoe je daar staat, voel je verbonden met je voeten op de vloer en zing de muziek in je hoofd vooruit. Vertrouw op je voorbereiding en maak muziek!