7 tips van componist Iris Tjoonk

29 mrt 2021

Lijkt het je leuk of interessant om zelf muziek te componeren? Componist en muzikant Iris Tjoonk (in 2013 winnares van het Prinses Christina Compositie Concours) helpt je op weg met zeven tips én een voorbeeldcompositie.

1) Ontwikkel je smaak
Luister en bekijk veel muziek van andere componisten en ontdek wat je leuk vindt. Het ontwikkelen van een eigen smaak is heel belangrijk bij het schrijven van muziek.

2) Probeer dingen uit
Wees niet bang om dingen uit te proberen. Niks is fout zolang je er iets mee wilt zeggen. Ook dissonaten (niet-harmoniërende klanken) zijn heel effectief als je ze goed gebruikt.

3) Vertel een verhaal
Het is belangrijk om vanuit je gevoel te schrijven. Misschien ben je wel heel blij, boos of juist verdrietig? Probeer deze gevoelens eens in muziek om te zetten. Zo vertel je jouw eigen verhaal. Natuurlijk mag je dat verhaal ook helemaal zelf verzinnen. Of pak je lievelingsboek of –gedicht erbij en leef je in in het verhaal.

4) Zorg voor structuur
Als je zelf een liedje schrijft, is het belangrijk dat er een duidelijke structuur in zit. Vooral als je nog niet zo veel liedjes hebt geschreven. Je kunt hiervoor verschillende muzikale hulpmiddelen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ritme en toonhoogte, maar ook rusten en dynamiek (hard en zacht) en articulatie (bijvoorbeeld staccato en legato) kunnen een muziekstuk structuur geven.

5) Regelmatig spelen
De snelste manier om erachter te komen of je tevreden bent met je liedje, is door ‘m regelmatig te spelen. Doe dit zelf of laat het liedje door iemand anders spelen zodat je met volle focus kunt luisteren.

6) Schrijven, schrijven, schrijven
Schrijf veel. Oefening baart kunst!

7) Maak plezier
Componeren is een creatieve manier van omgaan met muziek. Je kunt je helemaal uitleven in het schrijven van een compositie. Het is net als schilderen of tekenen, maar dan met muziek. Waar een schilder zijn of haar doek gebruikt, gebruik je als componist de tijd om mee te werken. Het is een creatief proces waar je veel plezier uit kunt halen.

Oefen met compositievoorbeelden
Heb je na het lezen van deze tips behoefte aan een aantal voorbeelden? Dat kan! Iris schreef een aantal composities waarbij ze precies vertelt wat ze gedaan heeft. Hiermee zou je eenvoudig een liedje kunnen schrijven.

Klik hier voor de voorbeelden